Onderdeel 1
Algenteelt
De algen zullen worden geteeld in een gesloten buizen systeem in combinatie met enkele afgedekte bassins. In de bassins worden de algen van licht voorzien door middel van frequentie gestuurde LED-lampen. Deze LED-lampen zijn energiearm en geven alleen maar die kleur licht die noodzakelijk is voor de groei van de algen. Tevens wordt hier de CO2 (die vrijkomt bij de omzetting van biogas naar elektriciteit) en nutriënten (in de vorm van digistaat) toegevoegd. Door de algen rond te pompen door de buizen kunnen de algen daar bovenop zoveel mogelijk (dag)licht opnemen. Nadat de algen geoogst zijn gaan deze naar de bio-ethanol.
Onderdeel 2
Bio-ethanol
In dit gedeelte worden de algen gemengd met gemalen natuurgras en verwarmd. Ook wordt er een speciaal enzym toegevoegd om de celwand te breken, zodat er zoveel mogelijk zetmeel omgezet kan worden in suikers. Na een tijdje wordt het geheel gescheiden in een waterachtige substantie (met suikers) en een vastdeel (vergelijkbaar met bierbostel). Het vaste deel gaat hierna na de mestvergister (onderdeel 3). Aan de waterachtige substantie wordt een gist toegevoegd en opgeslagen in een grote tank, waar het een aantal dagen kan gisten. De suikers worden dan omgezet in alcohol. De bij dit vergistingsproces vrijkomende CO2 wordt afgevangen en is van zeer hoge kwaliteit. De vrijgekomen CO2 is van dusdanige hoge kwaliteit dat dit gebruikt kan worden in de consumptie-industrie. Denk hierbij aan het koolzuurgas in frisdranken. Als, na een aantal dagen gisten, het maximale alcoholpercentage bereikt is, kan deze gedestilleerd worden, totdat er een voldoende zuivere alcohol (bio-ethanol) overblijft. Het totale proces is zodanig opgebouwd dat nagenoeg alle benodigde warmte verkregen wordt uit de restwarmte van de mestvergister.
onderdeel 3
Mestvergister
In de mestvergister wordt mest, samen met het vaste deel dat overblijft bij de bio-ethanolproductie, bij een constante temperatuur vergist. Hierbij ontstaat biogas. Dit gas wordt door middel van een gasgestookte motor (met daaraan een grote dynamo) omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt gedeeltelijk gebruikt om alle elektromotoren aan te drijven en voor de LED-lampen. Ook het uitlaatgas van de gasgestookte motor gaat niet zomaar de lucht in, maar wordt teruggevoerd naar de algenbassins, alwaar de algen het CO2 en de NOx hergebruiken. De warmte van het koelwater (voor de motor) en van de uitlaatgassen wordt ook weer volledig hergebruikt in de diverse onderdelen. Er wordt meer elektriciteit geproduceerd dan nodig is voor de eigen processen, zodat het restant op het net geleverd kan worden.